keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Virkattu ampiaispesä


Harhauta reviiritietoiset ampiaiset kauemmas virkatulla valepesällä.

Toisinaan ampiaiset kasaavat pesänsä juuri sinne, jossa sitä vähiten kaivataan: leikkimökkiin, ulkohuussiin tai kuistin sisääntulon päälle. Harmaan valepesän havaittuaan saattavat ampiaiset luulla toisen yhdyskunnan vallanneen jo reviirin ja suuntaavat kauemmaksi rakennuspuuhiin. 


Virkattu valepesä


Tarvitset:
  • villalankaa, 7 veljestä harmaa 043
  • virkkuukoukun, esim. nro 4
  • massapallon, halk. 6 - 7 cm TAI sanomalehteä
  • ampiaiskoristeitaTyö virkataan kiinteillä silmukoilla (ks), koukulle otetaan vain silmukan takareuna, jolloin etureunasta jää palloon raitamainen kuvio.

Näin se käy:

Virkkaa 4 ketjusilmukkaa. Yhdistä renkaaksi ps:lla (piilosilmukalla).

1. kerros Virkkaa renkaaseen 8 ks (kiinteää silmukkaa). Jatka suoraan seuraavalle kierrokselle, ota nyt koukulle vain silmukan takareuna. Halutessasi voit laittaa kerroksen vaihtumisen merkiksi langanpätkän tai kerrosmerkin.
2. kerros Virkkaa jokaiseen ks:aan kaksi ks. Kerroksella on 16 silmukkaa. 
3. kerros Virkkaa 1 ks jokaiseen ks:aan. (16 s)
4. kerros Virkaa 2 ks:aa jokaiseen ks:aan. (32 s)
5. - 9. Kerros Virkkaa 1 ks jokaiseen ks:aan. (32 s)
10. kerros Virkkaa *1 ks, 1 ks, hyppää yhden ks:n yli*, jatka *_*kerros loppuun. (22 s)
Sujauta nyt massapallo tai palloksi rutistelu sanomalehden sivu työn sisään. Jatka kerrosten virkkaamista. 
11. kerros Virkkaa 1 ks jokaiseen ks:aan. (22 s.)
12. kerros Virkkaa *1 ks, 1 ks, hyppää yhden ks:n yli*, jatka *_*kerros loppuun. (16 s)
13. kerros Virkkaa 1 ks joka toiseen ks:aan kerros loppuun. (8 s)
Virkkaa sitten vielä 10 – 12 kjs (ketjusilmukkaa). Katkaise lanka. Päättele lanka siten, että ketjusilmukoista muodostuu ripustuslenkki. 
Somista valepesä halutessasi muutamalla ampiaiskoristeella ja ripusta katonrajaan.Vinkki! Täytä pesä massapallon sijaan palloksi rutistetulla sanomalehdellä. Sen tuoksu muistuttaa aitoa pesää, joka on ampiaisten valmistamaa selluloosaa.
Pölyttäjät

Kimalaiset, mehiläiset, perhoset ja muut pölyttäjät ovat puutarhan hyödyllisiä ahertajia. Ilman ahkeraa pölytystä eivät puutarhan marjat ja hedelmät kehittyisi. Tärkeät pölyttäjälajit ovat vähentyneet viime vuosina, joten niiden pesäpaikkoja (lahot puut ja kannot) tulee vaalia. Pihapiiriin voi myös rakentaa keinopesiä tarvittaessa (katso rakennusohjeet Ihana 3/2014). Pistiäisiksi luokitellut ampiaiset eivät ole pölyttäjinä kovin merkittäviä, sillä niiden karvaton vartalo ei kerää siitepölyä samaan tapaan kuin pörröisempien herhiläisten. Vaikka kaikki hyönteiset ovatkin tärkeitä ekosysteemin kannalta, voi ampiaisten häiritsevää pesintää koettaa siirtää kauemmas rakennuksista, joissa oleskellaan jatkuvasti.Villalanka 7 veljestä, Novita. Ampiaiskoristeet, Sinelli.

Ohje Ihana 2/2016
Malli ja ohje Kaarina Korventaka
Kuvat Marjo Koivumäki


1 kommentti: