keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Lehtikuvioita kloriitilla

Kloritepainanta on helppo ja hauska tapa kuvioida kangasta. Lopputulos on aina hieman yllätyksellinen, siihen vaikuttaa kankaan sisältämät värit ja kloritevaalennuksen vaikutusaika.
KloritepainantaKuviointiin käytetään tavallista valkaisuun ja desinfiointiin tarkoitettua kodin kloritea. Kuviot voi painaa lehdillä, softisleimasimilla tai sabluunoiden läpi tuputtelemalla. Kuvioitavaksi kankaaksi kannattaa valita tumma puuvilla- tai denimkangas, jossa kloritella painetut kuviot näkyvät selkeimmin. Se, mikä väri kankaasta paljastuu kloritepainannan jälkeen, on aina yllätys. Farkulla jälki vaalenee, mutta mustissa teollisuusvärjätyissä kankaissa ja erityisesti mustissa T-paidoissa on pohjalla usein alunperin jokin aivan toinen sävy. Siksi kloritejälki voi olla punertava, kellertävä, vihertävä tai sinertävä. Kloritepainanta on mainiota ulkopuuhaa, sisällä tehtäessä on tärkeää huolehtia työtilan kunnollisesta tuuletuksesta.


Tammenlehdillä kuvioitu puuvillakangas sopii niin vaatekankaaksi kuin sisustukseenkin. Kuviokankaasta ommeltiin tukeva kestokassi.


TammenlehtikuviotTarvitset:
 • tummaa puuvillakangasta
 • tuoreita puun tai pensaiden lehtiä
 • kloritea 
 • keinokuituisen siveltimen
 • pinsetit
 • kumihanskat
 • suojalasit
 • sanomalehtiä
 • muovipussilla päällystetyn kirjan tai tiiliskiven
 • muovia työtason suojaamiseen
Lehtien pitää olla tuoreita ja sileitä. Jos lehdet ovat kippuraisia, voit silittää niitä hetken kahden talouspaperiarkin välissä.

Suojaa vaatteesi ja työtaso muovilla. Vedä kumihanskat käteen. Käytä tarvittaessa suojalaseja.

Näin se käy:

 1. Aseta lehti ruotipuoli ylöspäin sanomalehtinipun päälle. Sivele kloritea siveltimellä koko lehden pintaan. Kloritea ei saa olla liikaa, ettei lehdestä valu tippoja kankaalle asettamisen yhteydessä. Oikean kloritemäärän tunnistamiseksi kannatta tehdä muutama kokeilu ennen varsinaiseen työhön ryhtymistä. Roiskeiden, valumien ja tippojen jättämiä jälkiä ei saa pois, mutta toisaalta ne ovat osa yllätyksellistä kuviointitapaa.
 2. Ota kloritella sivellystä lehdestä ote pinseteillä ja aseta lehti varovasti kankaalle suunnittelemaasi kohtaan lehden kloritepuoli kangasta vasten. Aseta lehden päälle muutama sanomalehtikerros ja päällimmäiseksi muovipussilla päällystetty kirja, tiiliskivi tai muu paino. Paina kirjaa hetki kangasta vasten. Poista sitten paino, sanomalehti ja itse lehti.
 3. Paina kaikki lehdet samalla tavalla. Käytä aina puhtaita sanomalehtiä jokaisella painokerralla. Jätä työ kuivumaan.
 4. Kun kangas on kuivunut kunnolla, pese kangas ja tee siitä suunnittelemasi työ.

Kloriten vaalentava vaikutus kestää niin kauan, kunnes aine on haihtunut kankaalta. Vaalennusaineen vaikutus lakkaa, kun kankaan upottaa kylmään veteen.


Kassin ompelu


Tee kassi tukevasta puuvillakankaasta.

Leikkaa kuvioidusta kankaasta kappale, jonka korkeus on 80 cm ja leveys 43 cm.
Leikkaa kantimia varten kaksi kappaletta, joiden leveys on 8cm ja pituus 42cm.


Näin se käy:
 1. Taita kanninkappaleen pitkiltä sivuilta 1 cm:n taitteet nurjalle. Taita sitten kappale kaksinkerroin niin, että kankaan oikea puoli jää päällepäin. Ompele pitkät sivut yhteen. Huolittele kantimen päät siksakilla. Ompele toinen kannin samalla tavalla.
 2. Huolittele kassikappale siksakilla. Silitä kappaleen lyhyiltä sivuilta 3 cm:n taitteet nurjalle. 
 3. Avaa taitteet. Aseta kannin kassikappaleen oikealle puolelle keskelle kassikappaleen lyhyttä sivua niin, että kun taitat kantimen oikeaan asentoon, väliin jää 15 cm ja että kantimen pään siksakatut reunat ja kassikappaleen siksakattu reuna ovat päällekkäin ja reunat tasan. Ompele kantimen molemmat päät suoralla koneompeleella 2,5 cm:n etäisyydeltä reunasta Ompele toinen kannin kassikappaleen toiseen päähän samalla tavalla.
 4. Taita silitetyt taitteet oikeaan asentoon ja ompele taitteet nurjalta puolelta suoralla koneompeleella 1cm:n etäisyydeltä siksakatusta reunasta.
 5. Taita kassikappale kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain. Taita pohjasta 3,5 cm leveä laskos kassin sisään. Neulaa ja ompele sivut 1 cm:n etäisyydeltä reunasta.


Ohje julkaistu Ihana 3/2014
Malli ja ohje Maija Paavilainen
Kuvat Marjo KoivumäkiEi kommentteja:

Lähetä kommentti